Polímeros: Ciência e Tecnologia
https://revistapolimeros.org.br/article/doi/10.4322/polimeros.2013.004
Polímeros: Ciência e Tecnologia
Scientific & Technical Article

Goma de Cajueiro (Anacardium occidentale): Avaliação das Modificações Químicas e Físicas por Extrusão Termoplástica

Cashew Gum (Anacardium occidentale): Evaluation of Chemical and Physical Changes by Thermoplastic Extrusion

Andrade, Kelita C. S.; Carvalho, Carlos W. P. de; Takeiti, Cristina Y.; Azeredo, Henriette M. C. de; Corrêa, Jeferson da S.; Caldas, Camila M.

Downloads: 1
Views: 366

Resumo

Países tropicais, como o Brasil, são depositários de uma grande variedade de fontes de polissacarídeos vegetais conhecidos e outros ainda não explorados que possuem grande potencial em aplicações industriais. Alguns estudos reportam a possibilidade de aplicação industrial da goma exsudada do cajueiro em substituição à goma arábica devido à semelhança estrutural e química. Neste estudo propôs-se caracterizar comparativamente algumas propriedades destas duas gomas, antes e após dois tratamentos de extrusão termoplástica. Nos resultados de composição centesimal as amostras de goma de cajueiro in natura e processadas destacaram-se pelo alto teor de fibra solúvel. Por outro lado, apresentaram menor teor de minerais que a goma arábica. Por meio da análise de viscosidade rápida, foi observado que este parâmetro aumentou nas amostras de goma arábica processadas, enquanto nas amostras processadas de goma de cajueiro houve redução. Nos resultados da análise de difração de raios X predominou-se a conformação amorfa das cadeias poliméricas de ambas as amostras. A partir dos parâmetros avaliados, a goma de cajueiro poderia ser indicada como substituta da goma arábica.

Palavras-chave

Goma de cajueiro, goma arábica, extrusão

Abstract

Tropical countries such as Brazil are rich in a great variety of plant sources of polysaccharides, some of which are not known or explored yet and could have great potential in industrial applications. Some studies report the possible industrial application of cashew gum as substitute for Arabic gum owing to their structural similarity. This study aimed at comparing properties of these gums before and after two treatments of thermoplastic extrusion. The cashew gum raw and processed was found to possess high content of soluble fibers and low ash content, also exhibiting a lower content of minerals in comparison with Arabic gum. The rapid viscosity increased upon processing for Arabic gum, while it decreased for cashew gum. With x-ray diffraction we confirmed the amorphous conformation of the polymer chains of both samples. From the parameters evaluated, we conclude that cashew gum could be used as a replacement for Arabic gum.

Keywords

Cashew gum, Arabic gum, extrusion

References



1. Botelho, M. L. – “Propriedades físico-químicas do exsudado de Anacardium occidentale L. para a indústria de alimentos”. Dissertação de Mestrado, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brasil (1999).

2. Fennema, O. R. -“Dispersed systems: basic considerations, carbohydrates & food additives”, in: Food Chemistry. University of Wisconsin, cap.3, 4 e 12, Madison, Marcel Dekker Inc. New York (1996).

3. Towle, G. A. & Whistler, R. L. – “Hemicelluloses and gums”, in: Phytochemistry: the process and products of photosynthesis, L.P. Miller, v.1, p.198-248, Van Nostrand Reinhold, New York (1973).

4. Food Ingredients Brasil, 2011. - “Dossiê Gomas-As gomas exsudadas de plantas”, n.17, 26-46p, 2011. Disponível em: . Acesso em: ago. 2011.

5. De Paula, R. C. M.; Heatley, F. & Budd, P. M. – Polym. Int., 1, p.27 (1998). http://dx.doi.org/10.1002/(SICI)1097- 0126(199801)45:1<27::AID-PI900>3.0.CO;2-9

6. Sereno, N. M.; Hill, S. E. & Mitchell, J. R. - Carbohydr. Res., 342, p.1333 (2007). PMid:17466288. http://dx.doi. org/10.1016/j.carres.2007.03.023

7. Association of Official Agricultural Chemists - AOAC. – “Official Methods of Analysis of the Association of Official Agriculture Chemists”, Washington (2005).

8. Becker, A.; Hill, S. E. & Mitchell, J. R. - Cereal Chem, 78, p.166 (2001). http://dx.doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.2.166

9. Wu, Y.; Chen, Z.; Li, X. & Wang, Z. -. Lebensm. wiss. technol. , 43, p.492 (2001).

10. Prosky, L.; Asp, N. G.; Scheweizer, T.F.; Devries, J.W. & Furda, I. - J. Assoc. Anal. Chem., 71, p.1017 (1988).

11. De Souza, M. W. S.; Ferreira, T. B. O. & Vieira, I. F. R. - Alim. Nutr., 19, p.33 (2008).

12. Márquez, L. R. - “A fibra terapêutica”, 2. ed., BYK Química, p.14, São Paulo (2001).

13. Cáceres, C., C. A. & Canevarolo, S. V. - Polímeros, 16, p.294 (2006).

14. Ross, Y. H. - Phase/state transitions in food: chemical, structural and rheological changes. IFT basic symposion series:13. p.57 (1998).

15. Alves, J. P. D. & Rodolfo JR., A. - Polímeros, 16, p.165 (2006). http://dx.doi.org/10.1590/S0104-14282006000200018
5883719b7f8c9d0a0c8b499f polimeros Articles
Links & Downloads

Polímeros: Ciência e Tecnologia

Share this page
Page Sections