Propriedades de Barreira e Solubilidade de Filmes de Amido de Ervilha Associado com Goma Xantana e Glicerol
Barrier Properties of Films of Pea Starch associated with Xanthan Gum and Glycerol
Zocchi, Silvio S.; Sarantópoulos, Claire I. G. L.; Sarmento, Silene B. S.; Matta Junior, Manoel D. da
http://dx.doi.org/10.1590/S0104-14282011005000011
Polímeros: Ciência e Tecnologia, vol.21, n1, p.67-72, 2011
Resumo
O objetivo do trabalho foi avaliar as propriedades de barreira e a solubilidade de biofilmes obtidos a partir de amido de ervilha de alto teor de amilose em associação à goma xantana e glicerol. Soluções filmogênicas (SF) com diferentes teores de amido de ervilha (3, 4 e 5%), goma xantana (0, 0,05 e 0,1%) e glicerol (proporção glicerol-amido de 1:5 P/P) foram estudadas. As SF foram obtidas por ebulição (5 minutos), seguida de autoclavagem por 1 hora a 120 °C e os filmes foram preparados por casting. O aumento da concentração de amido e de glicerol na composição causou aumento da espessura e da solubilidade dos filmes em água. O plastificante gerou ainda elevação dos coeficientes de permeabilidade ao vapor d’água e ao oxigênio. O aumento da concentração da goma xantana não interferiu nas propriedades estudadas. Os biofilmes obtidos a partir de amido de ervilha verde, associado ou não à goma xantana e glicerol, se comparados com filmes de amido de ervilha amarelas e outras fontes de amido, apresentaram boa barreira ao oxigênio e ao vapor d’água e baixa solubilidade em água.
Palavras-chave
Biopolímeros, propriedades de barreira, amido de ervilha, goma xantana
Abstract
The aim of this work was to evaluate the barrier properties and solubility of biofilms made from wrinkled pea starch with high amylose content in association with xanthan gum and glycerol. Filmogenic solution (FS) with different levels of pea starch (3, 4 and 5%), xanthan gum (0, 0.05 and 0.1%) and glycerol (glycerol-starch 1:5 W/W) were tested. FS was obtained by boiling (5 minutes), autoclaving for 1 hour at 120 °C and the films were prepared by casting. The increased concentration of starch and glycerol in the composition caused increases in thickness of the films and in their solubility in water. The plasticizer also generated higher coefficients of water vapor and oxygen permeabilities to water vapor and to oxygen. The increasing concentration of xanthan gum did not interfere in the properties studied. Biofilms produced with wrinkled pea starch, with or without xanthan gum and glycerol, showed better barrier to oxygen and water vapor and low solubility in water, in comparison with films of yellow pea starch and other starch sources.
Keywords
Biofilm, pea starch, hydrocolloid, plasticizer, barrier properties
References
1. Texeira, E. M. - “Utilização de amido de mandioca na preparação de
novos materiais termoplásticos”, Tese de Doutorado, Universidade de
São Paulo, Instituto de Química de São Carlos, Brasil (2007).
2. Ratnayake, W. S.; Hoover, R. & Warkentin, T. - Starch/Stärke, 54, p.217, (2002).
3. Zhang, Y.; Han, J. H. - J. Food Sci., 71, p.109 (2006).
4. Han, J. H.; Seo, G. H.; Park, I. M.; Kim, G. M. & Lee, D. S. - J. Food Sci., 71, p.290, (2006).
5. Mehyar, G. F. & Han, J. H. - J. Food Sci., 69, p.449 (2004).
6. Ratnayake, W. S.; Hoover, R. & Warkentin, T. - Starch/Stärke, 54, p.217 (2002).
7. Liu, Z. & Eskin, N. A. M. - Food Hydrocoll., 12, p.37 (1998).
8. Rojas, J. A.; Rosell, C. M. & Barber, C. B. - Food Hydrocoll., 13, p.27 (1999).
9. Munhoz, M. P.; Weber, F. H. & Chang, Y. K. - Cia. Tec. Alim., 24, p.403 (2004).
10. Chaisawang, M. & Suphanthakira, M. - Food Hydrocoll., 20, p.641 (2006).
11. Lee, M. H.; Baek, M. H.; Cha, D. S.; Park, H. J. & Lin, S. T. - Food Hydrocoll., 16, p.345, (2002).
12. Santos, V. P.; Suzuki, M. P.; Cereda, M. P.; Scamparini, A. R. P. - Food Hydrocoll., 19, p.1064 (2005).
13. Lafargue, D.; Lourdin, D. & Doublier, J. L. - Carbohydr. Polym., 70, p.101 (2007).
14. Mali, S.; Grossman, M. V. E. - J. Agric. Food. Chem., 24, p.7055 (2003).
15. Matta Junior, M. D. “Caracterização de biofilmes obtidos a partir de amido de ervilha (pisum sativum) associado à goma xantana e glicerol”, Dissertação de Mestrado, Universidade de São Paulo, Brasil (2009).
16. Gontard, N.; Duchez, C.; Cuq, J. L. & Guilbert, S. - Int. J. Food Sci. Technol., 29, p.39 (1994).
17. ASTM – “ASTM E 96/E 96M-05 - Standard test methods for water vapor transmission of materials”, Philadelphia (2005).
18. ASTM – “ASTM F 1927-07 - Standard test method for oxygen gas transmission rate through plastic film and sheeting using coulometric sensor”, Philadelphia (2007).
19. Themeier, H.; Hollmann, J; Neese, U. & Lindhauer, M. G. - Carbohydr. Polym., 61, p.72, (2005).
20. Hedley, C. L.; Bogracheva, Y. T. & Wang, T. L. - Starch/Stärke., 54, p.235 (2002).
21. Zhou, Y.; Hoover, R.; Liu, Q. - Carbohydr. Polym., 57, p.235 (2004).
22. Zhang, Y. & Han, J. H. - J. Food Sci., 71, p.253 (2006).
23. Liu, Z. & Han, J. H. - J. Food Sci., 70, p.31 (2005).
24. Leyva, M. B.; Chávez, P. T.; Wong, B. R.; Jatomea, M. P. & Bojórquez, F. B. - Starch/Stärke, 60, p.559 (2008).
25. Laohakunji, T. N. & Noomhorm, A. - Starch/Stärke, 56, p.348 (2002).
26. Garcia, M. A.; Martino, M. N. & Zaritzky, N. E. - J. Food Sci., 65, p.941 (2000).
27. Wang, J.; Zhengyu, J. & Xiaoping, Y. - Food Chem., 20, p.101 (2007).
28. Garcia, M. A.; Pinotti, A. & Zaritzky, N. E. - Starch/Stärke, 58, p.453 (2006).
29. Santos, V. P.; Suzuki, M. P.; Cereda, M. P. & Scamparini, A. R. P. - Food Hydrocoll., 19, p.1064 (2005).
30. Bertuzzi, M. A.; Armada, M. & Gottifredi, J. C. - J. Food Eng., 17, p.82 (2007).
31. López, O. V.; Garcia, M. A.; Zaritzky, N. E. - Carbohydr. Polym., 73, p.573 (2008).
32. Sarantópoulos, C. I. G. L.; Oliveira, L. M.; Padula, M.; Coltro, L.; Alves, R. M. V. O. & Garcia, E. E. C. - “Embalagens plásticas flexíveis: principais polímeros e avaliação de propriedades”, Campinas (2002).
33. Talja, R. A.; Helén, H.; Ross, Y. H. & Jouppila, K. - Carbohydr. Polym., 67, p.288 (2007).
34. Mali, S.; Grossman, M. V. E.; Garcia, M. A.; Mertino, M. N. & Zaritzky, N. E. - Carbohydr. Polym., 50, p.379 (2002).
2. Ratnayake, W. S.; Hoover, R. & Warkentin, T. - Starch/Stärke, 54, p.217, (2002).
3. Zhang, Y.; Han, J. H. - J. Food Sci., 71, p.109 (2006).
4. Han, J. H.; Seo, G. H.; Park, I. M.; Kim, G. M. & Lee, D. S. - J. Food Sci., 71, p.290, (2006).
5. Mehyar, G. F. & Han, J. H. - J. Food Sci., 69, p.449 (2004).
6. Ratnayake, W. S.; Hoover, R. & Warkentin, T. - Starch/Stärke, 54, p.217 (2002).
7. Liu, Z. & Eskin, N. A. M. - Food Hydrocoll., 12, p.37 (1998).
8. Rojas, J. A.; Rosell, C. M. & Barber, C. B. - Food Hydrocoll., 13, p.27 (1999).
9. Munhoz, M. P.; Weber, F. H. & Chang, Y. K. - Cia. Tec. Alim., 24, p.403 (2004).
10. Chaisawang, M. & Suphanthakira, M. - Food Hydrocoll., 20, p.641 (2006).
11. Lee, M. H.; Baek, M. H.; Cha, D. S.; Park, H. J. & Lin, S. T. - Food Hydrocoll., 16, p.345, (2002).
12. Santos, V. P.; Suzuki, M. P.; Cereda, M. P.; Scamparini, A. R. P. - Food Hydrocoll., 19, p.1064 (2005).
13. Lafargue, D.; Lourdin, D. & Doublier, J. L. - Carbohydr. Polym., 70, p.101 (2007).
14. Mali, S.; Grossman, M. V. E. - J. Agric. Food. Chem., 24, p.7055 (2003).
15. Matta Junior, M. D. “Caracterização de biofilmes obtidos a partir de amido de ervilha (pisum sativum) associado à goma xantana e glicerol”, Dissertação de Mestrado, Universidade de São Paulo, Brasil (2009).
16. Gontard, N.; Duchez, C.; Cuq, J. L. & Guilbert, S. - Int. J. Food Sci. Technol., 29, p.39 (1994).
17. ASTM – “ASTM E 96/E 96M-05 - Standard test methods for water vapor transmission of materials”, Philadelphia (2005).
18. ASTM – “ASTM F 1927-07 - Standard test method for oxygen gas transmission rate through plastic film and sheeting using coulometric sensor”, Philadelphia (2007).
19. Themeier, H.; Hollmann, J; Neese, U. & Lindhauer, M. G. - Carbohydr. Polym., 61, p.72, (2005).
20. Hedley, C. L.; Bogracheva, Y. T. & Wang, T. L. - Starch/Stärke., 54, p.235 (2002).
21. Zhou, Y.; Hoover, R.; Liu, Q. - Carbohydr. Polym., 57, p.235 (2004).
22. Zhang, Y. & Han, J. H. - J. Food Sci., 71, p.253 (2006).
23. Liu, Z. & Han, J. H. - J. Food Sci., 70, p.31 (2005).
24. Leyva, M. B.; Chávez, P. T.; Wong, B. R.; Jatomea, M. P. & Bojórquez, F. B. - Starch/Stärke, 60, p.559 (2008).
25. Laohakunji, T. N. & Noomhorm, A. - Starch/Stärke, 56, p.348 (2002).
26. Garcia, M. A.; Martino, M. N. & Zaritzky, N. E. - J. Food Sci., 65, p.941 (2000).
27. Wang, J.; Zhengyu, J. & Xiaoping, Y. - Food Chem., 20, p.101 (2007).
28. Garcia, M. A.; Pinotti, A. & Zaritzky, N. E. - Starch/Stärke, 58, p.453 (2006).
29. Santos, V. P.; Suzuki, M. P.; Cereda, M. P. & Scamparini, A. R. P. - Food Hydrocoll., 19, p.1064 (2005).
30. Bertuzzi, M. A.; Armada, M. & Gottifredi, J. C. - J. Food Eng., 17, p.82 (2007).
31. López, O. V.; Garcia, M. A.; Zaritzky, N. E. - Carbohydr. Polym., 73, p.573 (2008).
32. Sarantópoulos, C. I. G. L.; Oliveira, L. M.; Padula, M.; Coltro, L.; Alves, R. M. V. O. & Garcia, E. E. C. - “Embalagens plásticas flexíveis: principais polímeros e avaliação de propriedades”, Campinas (2002).
33. Talja, R. A.; Helén, H.; Ross, Y. H. & Jouppila, K. - Carbohydr. Polym., 67, p.288 (2007).
34. Mali, S.; Grossman, M. V. E.; Garcia, M. A.; Mertino, M. N. & Zaritzky, N. E. - Carbohydr. Polym., 50, p.379 (2002).