Polímeros: Ciência e Tecnologia
https://revistapolimeros.org.br/article/doi/10.1590/0104-1428.2232
Polímeros: Ciência e Tecnologia
Scientific & Technical Article

Filme ativo de acetato de celulose incorporado com nanosuspensão de curcumina

Active film of cellulose acetate incorporated with nanosuspension of curcumin

Carvalho, Deivis de Moraes; Takeuchi, Katiuchia Pereira; Geraldine, Robson Maia; Moura, Celso José de; Silveira, Miriam Fontes Araujo

Downloads: 2
Views: 368

Resumo

As embalagens ativas podem liberar substâncias para inibir a microbiota e as reações na superfície dos alimentos. Dentre essas substâncias a curcumina pode ser usada pois apresenta atividade antimicrobiana e antioxidante. A difusão de compostos ativos em filmes de acetato de celulose pode ser estendida por longos períodos a taxa controlada. Sua adição pode afetar as propriedades mecânicas e de barreira dos filmes, tornando-se necessário mensurar estas alterações. Assim, objetivou-se preparar filmes ativos de acetato de celulose e tween 80 incorporados com mistura simples de curcumina e nanosuspensão de curcumina e avaliar cor, propriedades mecânicas, permeabilidade ao CO2 e migração do componente ativo. A curcumina influenciou as características mecânicas, ópticas e não afetou a permeabilidade dos filmes. O tween 80 favoreceu a migração da curcumina e a redução do tamanho das partículas não aumentou a migração de curcumina.

Palavras-chave

curcumina, embalagem ativa, migração, nanosuspensão.

Abstract

Active packaging can release substances to inhibit microbiota and reactions on the surface of foods; among these substances, curcumin can be applied for its antimicrobial and antioxidant activity. The diffusion of active compounds in cellulose acetate films can be extended for long periods at controlled rate. The addition may affect the mechanical and barrier properties of films, requiring the measurement of the alterations. The purpose of this study was to prepare active films of cellulose acetate and tween 80 incorporated with a simple mixture of curcumin and curcumin nanosuspension as well as assess color, mechanical properties, permeability to CO2 and migration of the active component. Curcumin influenced the mechanical and optical characteristics of the films but had no effect on the permeability to CO2. Tween 80 favored the migration, and the reduction in particles size did not increase the migration of curcumin.

Keywords

curcumin, active packaging, migration, nanosuspension.

References

1. Devlieghere, F., Vermeiren, L., & Debevere, J. (2004). New preservation technologies: possibilities and limitations. International Dairy Journal, 14(4), 273-285. http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2003.07.002.

2. Soares, N. F. F., Silva, W. A., Medeiros, E. A. A., Carelli, R. T., & Espitia, P. J. P. (2011). Active packaging: new technologies for shelf-life extension. Italian Journal of Food Science, (supl.), 88. Recuperado em 21 de janeiro de 2014, de http://connection.ebscohost.com/c/articles/87765911/active-packaging-new-technologies-shelf-life-extension.

3. Cerqueira, D. A., Rodrigues, G. R., Fo., Carvalho, R. A., & Valente, A. J. M. (2010). Caracterização de acetato de celulose obtido a partir do bagaço de cana-de-açúcar por 1H-RMN. Polímeros: Ciência e Tecnologia, 20(2), 85-91. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-14282010005000017.

4. Soares, N. F. F. (1998). Bitterness reduction in citrus juice through naringinase immobilized into polymer film (Doctoral thesis). Cornell University, New York.

5. Duncan, T. V. (2011). Applications of nanotechnology in food packaging and food safety: Barrier materials, antimicrobials and sensors. Journal of Colloid and Interface Science, 363(1), 1-24. PMid:21824625. http://dx.doi.org/10.1016/j.jcis.2011.07.017.

6. Ramos, M., Jiménez, A., Peltzer, M., & Garrigós, M. C. (2012). Characterization and antimicrobial activity studies of polypropylene films with carvacrol and thymol for active packaging. Journal of Food Engineering, 109(3), 513-519. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2011.10.031.

7. Wang, Y. J., Liu, W., & Sun, Z. (2004). Effects of glycerol and PE-g-MA on morphology, thermal and tensile properties of LDPE and rice starch blends. Journal of Applied Polymer Science, 92(1), 344-350. http://dx.doi.org/10.1002/app.20015.

8. Batista, J. A., Tanada-palmu, P. S., & Grosso, C. R. F. (2005). Efeito da adição de ácidos graxos em filmes à base de pectina. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 25(4), 781-788. http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612005000400025.

9. Rao, P. R., & Diwan, P. V. (1997). Permeability studies of cellulose acetate free films for transdermal use: Influence of plasticizers. Pharmaceutica Acta Helvetiae, 72(1), 47-51. PMid:9063088. http://dx.doi.org/10.1016/S0031-6865(96)00060-X.

10. Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay, U., & Banerjee, R. K. (2004). Turmeric and curcumin: biological actions and medicinal applications. Current Science, 87(1), 44-53. Recuperado em 21 de janeiro de 2014, de http://repository.ias.ac.in/5196/.

11. Kamazeri, T. S., Samah, O. A., Taher, M., Susanti, D., & Qaralleh, H. (2012). Antimicrobial activity and essential oils of Curcuma aeruginosa, Curcuma mangga, and Zingiber cassumunar from Malaysia. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 5(3), 202-209. PMid:22305785. http://dx.doi.org/10.1016/S1995-7645(12)60025-X.

12. Al-Reza, S. M., Rahman, A., Parvin, T., Rahman, M. M., & Rahman, M. S. (2011). Chemical composition and antibacterial activities of essential oil and organic extracts of curcuma aromatica salisb. Journal of Food Safety, 31(4), 433-438. http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4565.2011.00318.x.

13. Bhawana, B. L., Basniwal, R. K., Buttar, H. S., Jain, V. K., & Jain, N. (2011). Curcumin nanoparticles: preparation, characterization, and antimicrobial study. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(5), 2056-2061. PMid:21322563. http://dx.doi.org/10.1021/jf104402t.

14. Ak, T., & Gülçin, İ. (2008). Antioxidant and radical scavenging properties of curcumin. Chemico-Biological Interactions, 174(1), 27-37. PMid:18547552. http://dx.doi.org/10.1016/j.cbi.2008.05.003.

15. Carvalho, D. M., Takeuchi, K. P., Geraldine, R. M., Moura, C. J., & Torres, M. C. L. (2015). Production, solubility and antioxidant activity of curcumin nanosuspension. Food Science and Technology, 35(1), 115-119. http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.6515.

16. American Society for Testing and Material – ASTM. (2007). ASTM D 646-96. Standard test method for grammage of paper and paperboard (mass per unit area). West Conshohocken: ASTM.

17. Pehlivan, H., Balköse, D., Ülkü, S., & Tihminliogˇlu, F. (2005). Characterization of pure and silver exchanged natural zeolite filled poplypropylene composite films. Composites Science and Technology, 65(13), 2049-2058. http://dx.doi.org/10.1016/j.compscitech.2005.04.011.

18. Schanda, J. (2007). Colorimetry: understanding the CIE system. New Jersey: John Wiley & Sons.

19. American Society for Testing and Material – ASTM. (2010). ASTM D 882-10: standard test method for tensile properties of thin plastic sheeting. West Conshohocken: ASTM.

20. American Society for Testing and Material – ASTM. (2009). ASTM D 1434-82: standard test method for determining gas permeability characteristics of plastic film and sheeting. West Conshohocken: ASTM.

21. Associação Brasileira de Normas Técnicas – ABNT. (1996). NBR 13624. Cúrcuma – determinação do teor de curcumina. Rio de Janeiro: ABNT.

22. Takeuchi, K. P. (2008). Propriedades macro- e microscópicas de géis de proteínas do leite e κ-carragena (Tese de doutorado). Universidade Estadual de Campinas, Campinas.

23. Oliveira, L. M. D., Alves, R. M. V., Sarantópoulos, C. I. G. L., Padula, M., Garcia, E. E. C., & Coltro, L. (1996). Ensaios para avaliação de embalagens plásticas flexíveis. Campinas: ITAL, CETEA.

24. Coelho, L. B. (2013). Efeito da incorporação do nanocomposto montmorilonita e do óleo essencial de orégano em filmes de polietileno de baixa densidade (Dissertação de mestrado). Universidade Federal de Goiás, Goiânia.

25. Takeuchi, A. P. (2012). Caracterização antimicrobiana de componentes do açafrão (curcuma longa l.) e elaboração de filmes ativos com montimorilonita e óleo resina de açafrão (Dissertação de mestrado). Universidade Federal de Goiás, Goiânia.

26. Magalhães, R. M. F. (2012). Atividade antimicrobiana de óleos essenciais e incorporação em filme de acetato de celulose na conservação de carne resfriada de frango (Dissertação de mestrado). Universidade Federal de Goiás, Goiânia.

27. Pinheiro, A. C. A., Cerqueira, M. A., Souza, B. W. S., Martins, J. T., Teixeira, J. A., & Vicente, A. A. (2010). Utilização de revestimentos/filmes edíveis para aplicações alimentares. Boletim de Biotecnologia, 18-28. Recuperado em 21 de janeiro de 2014 de http://hdl.handle.net/1822/16725.

28. Mousavi, S. A., Gholizadeh, M., Sedghi, S., Pourafshari-Chenar, M., Barmala, M., & Soltani, A. (2010). Effects of preparation conditions on the morphology and gas permeation properties of polyethylene (PE) and ethylene vinyl acetate (EVA) films. Chemical Engineering Research & Design, 88(12), 1593-1598. http://dx.doi.org/10.1016/j.cherd.2010.03.013.

29. Gontard, N., Guilbert, S., & Cuq, J. L. (1993). Water and glycerol as plasticizers affect mechanical and water vapor barrier properties of and edible wheat gluten film. Journal of Food Science, 58(1), 206-211. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.1993.tb03246.x.

30. Silveira, M. F. A. (2005). Filme antimicrobiano de acetato de celulose incorporado com ácido sórbico na conservação de massa de pastel (Tese de doutorado). Universidade Federal de Viçosa, Viçosa.

31. Granda-Restrepo, D. M., Soto-Valdez, H., Peralta, E., Troncoso-Rojas, R., Vallejo-Córdoba, B., Gámez-Meza, N., & Graciano-Verdugo, A. Z. (2009). Migration of α-tocopherol from an active multilayer film into whole milk powder. Food Research International, 42(10), 1396-1402. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2009.07.007.

32. Graciano-Verdugo, A. Z., Soto-Valdez, H., Peralta, E., Cruz-Zárate, P., Islas-Rubio, A. R., Sánchez-Valdes, S., Sánchez-Escalante, A., González-Méndez, N., & González-Ríos, H. (2010). Migration of a-tocopherol from LDPE films to corn oil and its effect on the oxidative stability. Food Research International, 43(4), 1073-1078. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2010.01.019.

33. Tovar, L., Salafranca, J. S., Sãnchez, C., & Nerín, C. (2005). Migration studies to assess the safety in use of a new antioxidant active packaging. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(13), 5270-5275. PMid:15969507. http://dx.doi.org/10.1021/jf050076k.

34. Codex Alimentarius Commission – CAC. (2015). CAC/GL 36-1989. Class names and the international numbering system for food additives. Roma: CAC.

35. Codex Alimentarius Commission – CAC. (2015). CAC/MISC 6-2015. List of codex specifications for food additives. Roma: CAC.

36.Codex Alimentarius Commission – CAC. (2009). CODEX STAN 256-2007. Standard for fat spreads and blended spreads. Roma: CAC.

5b7ac54d0e8825ec6c896e51 polimeros Articles
Links & Downloads

Polímeros: Ciência e Tecnologia

Share this page
Page Sections