Polímeros: Ciência e Tecnologia
https://revistapolimeros.org.br/article/doi/10.4322/polimeros.2013.020
Polímeros: Ciência e Tecnologia
Scientific & Technical Article

Efeito do óleo de linhaça e do óleo de amendoim sobre a vulcanização da borracha natural (NR). parte II: modelo detalhado

Effect of linseed oil and peanut oil upon natural rubber (NR) vulcanization. part II: detailed model

Bezerra, Alexandre; Santos, Alex C. S.; Costa, Helson M. da; Ramos, Valéria D.

Downloads: 0
Views: 1311

Resumo

O efeito da substituição total ou parcial do ácido esteárico por óleos vegetais de linhaça e amendoim foi investigado em composições de borracha natural (NR). Um sistema de vulcanização convencional foi escolhido e os estudos cinéticos foram conduzidos nas temperaturas de 160 ºC, 170 ºC e 180 ºC. O modelo cinético detalhado permitiu estudar os diferentes estágios da vulcanização e verificar que na etapa de formação do precursor de ligações cruzadas (A → B) houve diferenças significativas entre o ácido esteárico e os óleos vegetais. Tal resultado foi devido à presença expressiva de ácidos graxos insaturados na composição química dos óleos de linhaça e de amendoim (principalmente, os ácidos oléico e linolênico), o que facilitou a ocorrência de reações laterais inesperadas e, consequentemente, diminuiu o rendimento final de ligações cruzadas nos vulcanizados.

Palavras-chave

Borracha natural, óleos vegetais, vulcanização

Abstract

The effect of the total or partial replacement of stearic acid with vegetable oils of linseed and peanut has been investigated in natural rubber (NR) compositions. A conventional vulcanization system has been chosen and kinetic studies have been done in the temperatures of 160 ºC, 170 ºC and 180 ºC. The detailed kinetic model has allowed studying the different stages of vulcanization and verifying that in the formation of the crosslink precursor (A → B) there were significant differences between stearic acid and the vegetable oils. This result has been attributed to the high concentration of unsaturated fat acids in the chemical composition of the vegetable oils (mainly, oleic and linolenic acids), which allowed unexpected side reactions and, consequently, diminished the final yield of crosslinking in the vulcanizates.

Keywords

Natural rubber, vegetable oils, vulcanization

References



1. Stephens, H. L. - "The compounding and vulcanization of rubber", in: Rubber Technology, cap.2, Morton, M. (ed.), Kluwer Academic Publishers, Boston (1999). http://dx.doi.org/10.1007/978-94-017-2925-3_2

2. Coran, A. Y. - "Vulcanization", in: The Science and Technology of Rubber, cap.7, Mark, J. E.; Erman, B.; Eirich, F. R. (ed.), Academic Press, New York (2005). http://dx.doi.org/10.1016/B978-012464786-2/50010-9

3. Coran, A. Y. - Chemtech, p.106, Feb (1983).

4. Bezerra, A.; Santos, A. C. S.; Da Costa, H. M.; Ramos, V. D. - Polímeros. In press.

5. Coran, A. Y. - Rubb. Chem. Technol., 37, p.679 (1964). http://dx.doi.org/10.5254/1.3540360

6. Coran A. Y. - Rubb. Chem. Technol., 37, p.689 (1964). http://dx.doi.org/10.5254/1.3540362

7. Coran, A. Y. - Rubb. Chem. Technol., 38, p.1 (1965). http://dx.doi.org/10.5254/1.3535628

8. Cotten, G. R. - Rubb. Chem. Technol., 45, p.129 (1972). http://dx.doi.org/10.5254/1.3544693

9. Sirqueira, A. S. & Soares, B. G. - Polímeros, 16, p.299 (2006). http://dx.doi.org/10.1590/S0104-14282006000400009

10. Aboissa Óleos Vegetais. Disponível em: .

11. Brady, J. E.; Russel, J. W. & Holum, J. R. - "Cinética: o estudo das taxas de reação", in: Química - A matéria e suas transformações, cap.13, vol.2, 3. ed., LTC Editora, São Paulo (2003).

12. Coran, A. Y - Rubb. Chem. Technol., 37, p.673 (1964).

13. Da Costa, H. M.; Ramos, V. D.; Da Silva, W. S. & Sirqueira, A. S. - Polym. Test., 29, p.572 (2010). http://dx.doi.org/10.1016/j.polymertesting.2010.04.003

14. Solomons, T. W. G. & Fryhle, C. B. - "Alcenos e Alcinos II: Reações de Adição", in: Química Orgânica, cap.8, vol.1, 8. ed., LTC Editora, São Paulo (2005).
588371977f8c9d0a0c8b498a polimeros Articles
Links & Downloads

Polímeros: Ciência e Tecnologia

Share this page
Page Sections